Artrose heup knie - conservatieve behandeling
Hier is ruimte voor een samenvatting.
- Opgenomen in het Register
- Contactpersoon
- NOV
- Reports
-
Deze richtlijn beoogt een leidraad te geven voor de dagelijkse praktijk van diagnostiek en behandeling van heup- en knieartrose.
Partijen willen de behandelstrategie artrose van de heup en knie actualiseren en beter op elkaar willen afstemmen. Afspraken hierover zijn onder meer vastgelegd in het Verbetersignalement voor mensen met artrose van knie en heup (Zorginstituut, 2014). Daarnaast is de gezamenlijke ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden voor fysio- en oefentherapeutische zorg, onderdeel van de conservatieve behandeling van artrose bij knie/heup, een belangrijke voorwaarde voor opname van fysio- en oefentherapie in het basispakket. Door een aantal (drie) richtlijnen nu op de Meerjarenagenda te plaatsen, wil het Zorginstituut de ontwikkeling van de richtlijnen borgen én voorkomen dat de ontwikkeling van deze richtlijnen vertraging oploopt.
De richtlijn van de huisartsen (niet traumatische knieklachten, NHG), voor de zorg aan patiënten in de eerste lijn is herzien. In de NHG-richtlijn staan de stepped care behandeling en verwijscriteria duidelijk beschreven. Een patiënt wordt pas doorverwezen naar de orthopeed als maximale conservatieve behandeling niet helpt bij ernstige klachten en belemmeringen in het dagelijks functioneren. Het is voor de patiënt van belang dat de zorg in de eerste en tweede lijn op elkaar zijn afgestemd. De verwijscriteria naar de tweede lijn zijn nog niet door de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) bekrachtigd in de richtlijnen. Partijen hebben de wens uitgesproken deze afspraken mee te nemen bij de herzieningen van de multidisciplinaire richtlijn Conservatieve behandeling van artrose (NOV) en de richtlijn Totale heupprothese (NOV).
De implementatie van de stepped care benadering is nog een aandachtspunt voor partijen. Hiervoor is het belangrijk dat de afstemming en verdeling van verantwoordelijkheden tussen verschillende zorgverleners worden vastgelegd. Partijen hebben de wens uitgesproken deze ‘transmurale afspraken’ deel te laten uitmaken van de multidisciplinaire richtlijn die nu herzien wordt.
Patiënten moeten niet onnodig worden blootgesteld aan (beeldvormende) diagnostiek. Daarom dienen aanbevelingen t.a.v. inzet van beeldvormende diagnostiek gebaseerd te zijn op recente evidence. Partijen hebben afgesproken dit mee te nemen in de herziening van de multidisciplinaire richtlijn Conservatieve behandeling van artrose en de richtlijn Totale heupprothese.
Data exchange
Loren ipsum
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.
Dolor sit amet
Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur.
Belangrijke content verstopt in een PDF.pdf
Betrokken partijen
- Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR)
- Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR)
- Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)
- Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)
- Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG)
- Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA)
- Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA)
- Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP)
- Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)
- Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA)
- Ergotherapie Nederland (EN)
- Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM)
- Patiëntenfederatie Nederland