Opgenomen in het Register
Herzieningsdatum

De Module Diabetes Hulpmiddelen/consensusdocument kwaliteitscriteria voor standaard bloedglucosemeting valt onder het Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg. In dit kwaliteitskader wordt in generieke termen beschreven wat de uitgangspunten zijn voor goede hulpmiddelenzorg. Het gaat hierbij om alle hulpmiddelen die vallen onder de Zorgverzekeringswet. Het kwaliteitskader is een kapstok op basis waarvan specifieke op een aandoening of type hulpmiddel gerichte kwaliteitsstandaarden worden ontwikkeld. De module diabetes hulpmiddelen/consensusdocument kwaliteitscriteria voor standaard bloedglucosemeting is zo’n kwaliteitsstandaard

Voor veel mensen met diabetes is goed zelfmanagement van belang om de bloedglucosewaarden binnen bepaalde grenzen te houden. Hierbij is een bloedglucosemeter met toebehoren onmisbaar. Complicaties op de korte en lange termijn kunnen hiermee voorkomen, uitgesteld of verminderd worden. Zelfcontrole speelt binnen de behandeling daarom een essentiële rol. De effectiviteit van de behandeling is mede afhankelijk van de kwaliteit van zelfcontrole.

Consensusdocument kwaliteitscriteria standaard bloedglucosemeting Voor een optimale zelfcontrole is het essentieel dat: • De patiënt over een voor hem of haar geschikte bloedglucosemeter (met voldoende teststrips of cassettes) beschikt d.w.z. een kwalitatief goede meter die past bij het functioneren van de patiënt en zijn wijze van zelfmanagement. • De patiënt de juiste educatie en instructies over het gebruik van de bloedglucosemeter en het zelfmanagement ontvangt en deze opvolgt. • De patiënt zelf, voor zover mogelijk, de verantwoordelijkheid en regie heeft over zijn gezondheidssituatie.

De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland heeft een positief besluit genomen over opname in het Register, onder voorbehoud van de tekst over substitutie van de bloedglucosemeter op economische gronden (hoofdstuk 3.2.1, blz. 15 van de module). Deze tekst, hieronder voorlopig te vinden in het document “Aanvulling module diabetes”, is door het Zorginstituut later vastgesteld en toegevoegd.

Er zijn een aantal vragen gesteld aan het Zorginstituut nadat de module was opgenomen. Deze zijn, met antwoord en toelichting, hieronder ook openbaar gemaakt.

Gegevensuitwisseling

Loren ipsum

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.

Dolor sit amet

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur.

Belangrijke content verstopt in een PDF.pdf

PDF-document 6 pagina's 1,2 mb

Procesbeschrijving 12-12-2023